CITES-kvíz


Játsszon velünk, hogy mind jobban megismerhesse a Földünket velünk együtt benépesítő, sokszínű állat- és növényvilágot és hogy mi emberek mivel veszélyeztetjük őket!

1) Az alábbi 4 kérdésnél jelölje be az Ön szerint helyes választ! Minden esetben csak egy jó megoldás van.

© Christian Ziegler/WWF

A kaktuszok elsősorban a hobbigyűjtők mértéktelen gyűjtőszenvedélye miatt váltak veszélyeztetetté. Minden fajuk a CITES védelme alá tartozik. Hol őshonosak a kaktuszok?


© Jörg Hess/cites.org

A tokfélék, az északi félteke mérsékelt égövében honos vándorhalak, amelyek a tengerekből hosszú utat megtéve úsznak fel ívni a folyóvizekbe. A legnagyobb tokpopuláció a Kaszpi-tengerben él, de ennek mérete is rohamosan csökken. Miért halásszák őket kíméletlenül?


© Robert Patterson/WWF

A Nagy-Szunda-szigetek esőerdőiben élő szumátrai orrszavú állománya, a kíméletlen vadászat valamint az élőhelyeinek eltűnése miatt, mára nagyon lecsökkent. Szerinted napjainkban hány példány él?


© CITES

A Washingtoni Egyezmény, avagy CITES hatálya alá közel 35 000 faj tartozik.


2) Vegye jól szemügyre a képeket és párosítsa össze a bal oldalon látható élő állatokat és növényeket a jobb oldalon található, belőlük készített termékekkel! Írja be a termékek betűjelét a megfelelő állathoz vagy növényhez!

© Mark Carwardine/WWF

© Bruce Davidson/WWF

A)

© PJ Stephenson/WWF

© Steve Raymer/WWF

B)

© Peter Dollinger/cites.org

© Vidékfejlesztési Minisztérium

C)

© Bata Kinga

© Vidékfejlesztési Minisztérium

D)

3) Párosítsa össze az összetartozó leírásokat! Az előzőekhez hasonlóan bal oldalon veszélyeztetett állat- vagy növénycsoportok leírását találja, míg jobb oldalt olyan termékekét, tárgyakét, amelyeket az életük kioltásának árán készítenek belőlük. Írja be a betűjeleket!


Sokan irtóznak tőlük, pedig felbecsülhetetlen szerepük van a biológiai növényvédelemben, különösen a rágcsálók (egerek, patkányok) pusztításában. Mára fajaik mintegy negyede került a kihalás szélére, hiszen fogyó élőhelyeik mellett az ember pusztítja őket tudatlanságból, illetve bőrükért is.

Dísztárgyak vagy hangszerek, amelyek testét valaha élt békés, növényevő hüllők kikészített, vastag páncélja adja. Szegények nem gondolták volna, hogy a testüket borító, szerveiket védő csontos szarupajzsra fog az emberek foga fájni és egyszer hangok megszólaltatására kell beáldozniuk magukat vagy szobadíszként végzik majd.

A)

Bár dorombolni csak a levegő kifújásakor tudnak, mégis élőhelyeik igazi urai. Élőhelyeiket azonban egyre inkább elveszi az ember, sőt ezeket az állatokat prémjükért, félelemből vagy éppen hobbiból vadássza. Pedig eltűnésük felborítja az általuk uralt ökoszisztémák biológiai egyensúlyát.

Eredetileg más élőlények hordták, akik önként le se tudták venni azt. Meg kellett ölni érte őket, pedig ma már nem szorulunk rá, hogy a téli hideg ellen ily módon védekezzünk. Hagyjuk meg ezt azoknak, akik beleszülettek.

B)

Hazánkban több mint 60, földön élő faja él, amelyek azonban rokonai az egészen más életmódú, trópusi, fán lakó, kedvelt dísznövénnyé vált családtagjaiknak. Mind színpompájuk és formai szépségük, mind élelmiszer-alapanyagnak való gyűjtésük veszélyezteti vadon élő állományaikat.

Törökországban közkedvelt ital, amit szárított s porrá darált gumóból készítenek. Főként télen fogyasztják jóízűen e meleg italt, de emellett a gumók őrleményét tartalmazó fagylalttal is találkozhatunk e vidéken – amelyet dondurmanak hívnak.

C)

Az állatvilág nagy túlélői, ugyanis mintegy 200 millió éve élnek bolygónkon, ugyanakkor ma egyes afrikai és eurázsiai fajaikat a hobbiállat-célra történő befogás veszélyezteti. Délre fekvő, szomszédos országaink bozótos, sziklás dombvidékein is élnek e növényevő állatok, ám sajnos a helyi lakosság, a turisták, illetve az erre ráállt illegálisan kereskedők sokszor gyűjtik be őket és próbálják meg átcsempészni a határon.

Tetszetős tárgyak (cipők, táskák, övek), pedig sokan nem szeretik azokat a „hidegvérű” pikkelyes állatokat, amelyekből ezeket készítik. Ami nekünk csak divat és luxus, az nekik az életükbe kerül. ők nem hordhatnak mást, mi választhatunk.

D)