Berni Egyezmény

image description
image description

40 év – 40 inspiráló természetvédelmi történet

A Berni Egyezményt 1979. szeptember 19-én írták alá, mely az európai vadon élő növények és állatok, valamint természetes élőhelyek védelméről szóló egyezmény. Az elmúlt negyven év eredményeit a kerek évforduló alkalmából egy nagy figyelemfelkeltő kampánnyal ünneplik, melynek szlogenje „Egészséges természetet az egészséges európaiakért” (továbbiakban, “Healthy nature for healthy Europeans”). Olyan 40 inspiráló történeten keresztül követhetjük nyomon az Egyezmény végrehajtásának eredményeit, amelyek az egyezmény kínálta lehetőségeket és lépéseket mutatják be a természeti örökségünk megóvásához és megőrzéséhez.

2019. szeptember 19. Strasbourg – Ma 40 éves a Berni Egyezmény

E jelentős dátum a kezdőnapja ennek az új kampánynak, mely során a leginspirálóbb eredményeket mutatják be az elmúlt négy évtized terméséből. A kaukázusi leopárd megmentésétől, az idegenhonos inváziós fajok elleni küzdelemig vagy a lakosság környezetvédelembe való bevonásáig, az Egyezmény megnyerő történetekké alakuló tevékenységei a www.bernconvention40years.com interaktív felületen érhetőek el. Ez a kezdeményezés kiemeli az 2019-re 51 részes felet, azaz országot magáénak tudható egyezmény széles körű és hosszú távú céljait. A kampány mottója, “Healthy nature for healthy Europeans” egy, a közösségi médián keresztül lebonyolított folyamat során lett kiválasztva, és amely a természetvédelem életünkben betöltött fontosságát tükrözi.

A kampány 4 fő tevékenységi körre osztható fel:

  • Biodiverzitás gyakorlati védelme, a veszélyeztetett fajok megőrzése. Ezt olyan eredmények szemléltetik, mint pl. a halászsas visszatelepítése és gyakorlati védelme, amely segíti ezt a madarat visszatelepülni Dél-Európába.
  • Környezeti kihívások megvitatása, mint pl. az éghajlatváltozás, idegenhonos inváziós fajok és egyéb káros emberi tevékenységek. Az Egyezmény hozzájárul ehhez az ambiciózus küldetéshez olyan kezdeményezéssel, mint például a "Not Alone” (Nem vagy egyedül) kampány, amely felhívja a figyelmet a biodiverzitás kulcsszerepére az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
  • A közvélemény tájékoztatásának hangsúlyozása és a polgárok aktív bevonása a természeti örökségünk védelmébe. Erre egy példa az Egyezmény konkrét ügyek kivizsgálásnak rendszere, mely lehetővé teszti minden polgár számára, hogy erősítse a lakosság hangját és jelezze a környezettel szembeni káros tevékenységeket. 1984. évi indulása óta közel 200 jelzés és panasz került feldolgozásba.
  • A természetes élőhelyek, mint számos veszélyeztetett állat- és növényfaj élőhelyének megőrzése. Az "Emerald Network”, az egyezmény keretében kialakított, az EU Natura 2000 hálózatának megfelelő ökológiai hálózat, mely tizenöt nem-EU országban több mint 3200 különleges természetmegőrzési területet foglal magában.

Az elmúlt 40 évben a Berni Egyezmény természeti örökségünk aktív megóvása során a kormányok, civil szervezetek, társadalmi intézmények és a polgárok közös felelősségét és cselekvését hangsúlyozta. Az inspiráló történetekben az elmúlt négy évtized munkáját mutatták be, azonban, bolygónk védelme újabb és újabb kihívásokkal fog szembenézni a jövőben is. Ez még jobban kiemeli az Egyezmény fontosságát abban, hogy megőrizzük a természetet a jövő generáció számára.

.    

Kép forrása:

https://www.bernconvention40years.com/#40-Years-of-the-Bern-Convention

Partner oldal